Dynamisch werken: Stimuleer de productiviteit en gezondheid

Door tijdens je werkuren zitten frequent af te wisselen met kleine vormen van bewegen zoals staand of in kleine vormen van beweging je werk te verrichten, kan er flink winst worden geboekt op de gezondheid en de productiviteit van de werknemers. Wij West-Europeanen brengen gemiddeld 6,5 uur zittend op het werk door, exclusief vrije tijd (uiteten, bioscoop, televisie) en werk-woonverkeer(openbaar vervoer, auto, etc). Tel dit nog eens op en dan kom je op een schrikbarend aantal van 11 tot 14 uur per dag. Onderzoek uitgevoerd door de University of Missouri-Columbia toont aan dat afwisseling van zittend werk naar staand werk veel productiviteit en creativiteit kan stimuleren.

Zit-Sta bureau

Er zijn tal van mogelijkheden om uw werk, op kantoor of daarbuiten, te combineren met beweging. Afwisselend staand en zittend werken, staand vergaderen en bewegend zitten. Om je hierbij te kunnen begeleiden is er een nieuw product op de markt gekomen: het zit-sta bureau. Een bureau met een instelbare hoogte, zo kan het dynamisch werken zijn ware identiteit onthullen. De voordelen van een zit-sta bureau:

  • 10% toename van de werkprestaties
  • Hogere concentratie bij het uitvoeren van werkzaamheden op de computer
  • Betere gezondheid door meer variatie in werkhoudingen gedurende dag met behulp van hun zit-sta bureau

Dynamisch zitten

Wanneer er een kwalitatief goede bureaustoel is aangeschaft heeft deze een “dynamische zit”: zitten wordt hier op een actieve manier uitgevoerd, de stoel volgt als het ware de bewegingen van de werker en is goed voor het lichaam, de doorbloeding, de (rug)spieren en de wervels.

Staand werken

Bij de huidige statische zit worden er (te) weinig spieren gebruikt, dit kan leiden tot een te trage bloedsomloop waardoor problemen aan hart- en vaatziekten reëel zijn. Echter bij staand en of lopend werken worden de grote spieren in borst, rug en benen gebruikt. Dit bevordert tevens de bloedsomloop.

Een betere gezondheid en hogere productiviteit, door afwisseling is het zitten en staan tijdens het werk, voor je werknemers, is zeker weten stof tot nadenken voor werkgevers.