Hoe beter de akoestiek op kantoor, hoe minder stress

Nieuw onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm laat zien dat het verbeteren van de akoestiek in een open kantooromgeving zorgt voor 30 procent minder afleiding en stress.

Uit ander internationaal onderzoek bleek al dat kantoormedewerkers elke dag 86 minuten verliezen door afleiding. Er valt met maatregelen die de akoestiek verbeteren dus veel winst te behalen als het gaat om comfort en productiviteit op de werkvloer.

Test geluidsomgeving
Het onderzoek is uitgevoerd op twee verdiepingen van het stadskantoor van de gemeente Sundbyberg net buiten Stockholm. 151 Medewerkers namen deel aan het onderzoek, dat gebaseerd is op een zogeheten ‘cross-over design’. Op beide verdiepingen werden twee verschillende geluidsomgevingen gecreëerd door gebruik te maken van (geluids)absorberende of juist harde plafonds en wanden.

Omstandigheden
Tijdens het onderzoek zijn de omstandigheden in het weekend dus zonder dat medewerkers dat wisten op de twee verdiepingen meerdere keren verwisseld. Dat zorgde ervoor dat de medewerkers op beide verdiepingen tegelijkertijd aan het werk waren in twee compleet verschillende akoestische omgevingen, afwisselend goed en slecht. Door deze onderzoeksopzet kon voor het eerst een situatie gecreëerd worden waarbij twee controlegroepen in een authentieke omgeving werken en niet in een lab-situatie. Zo wisten de onderzoekers zeker dat hun onderzoek uniek en betrouwbaar is.

Effect betere akoestiek
De belangrijkste effecten van betere akoestiek waren:

  • 30 procent minder verstoringen in het algemeen;
  • 29 procent minder verstoringen dichtbij;
  • 22 procent minder verstoringen op afstand;
  • 15 procent minder cognitieve stress.

Ook advies hoe u het beste de akoestiek kunt regelen in uw kantoor? Neem contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *