Kantoorinrichting anno 2017 – 5 tips

Het traditionele kantoor met lange lege gangen, iedere medewerker een eigen kantoor, plastic planten en een keuken annex kantine begint langzaam uit beeld te verdwijnen.

Het kantoor functioneert meer en meer als ontmoetingsplek en de kantoorinrichting is een essentieel onderdeel geworden van de beleving van medewerkers. Deze significante veranderingen in mentaliteit en organisatie maar ook in tijd en plaats door het vele flexwerken, vergt een niet te verwaarlozen aanpassing van zowel werkgever als medewerker.

Moet ieder kantoor dan straks beschikken over een ballenbak, talloze themakamers en vergaderkamers met legoblokjes? Dat niet, maar uit onderzoek is gebleken dat mensen die werken in een inspirerende en dynamische werkomgeving beter in hun vel zitten hetgeen een positieve uitwerking heeft op de gezondheid en de productiviteit.

Er zijn legio mogelijkheden voor organisaties om in te spelen op deze trends, van belang is om een goede balans te vinden tussen het inspireren van werknemers en de (financiële) mogelijkheden die de organisatie heeft. Wij geven u graag een aantal tips:

 

1. Optimaal gebruik van het kantooroppervlak

Uit onderzoek van CBRE is gebleken dat 32% van het kantooroppervlak niet of nauwelijks wordt gebruikt. Denk hierbij aan vergaderkamers die niet aan de eisen voldoen, kamers van werknemers die grotendeels thuis of elders werken of een keuken en bedrijfsrestaurant die alleen tijdens de lunch wordt gebruikt.

Door de kantoorruimte anders in te delen, bijvoorbeeld door het gebruik van systeemwanden, kan optimaal gebruik worden gemaakt van de (vaak kostbare) vierkante meters. Denk eens aan het plaatsen van loungeplekken op de gang, het creëren van flexplekken of het inrichten van de keuken als vergaderkamer.

Niet alleen biedt een herindeling vele mogelijkheden voor uw werknemers, ook op het gebied van duurzaamheid valt hier veel te winnen.

 

2. Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in het ontwerp van kantoorinrichtingen.

Een duurzame kantooromgeving levert veel meer dan alleen milieurendement. Denk bijvoorbeeld aan een lagere energierekening, subsidies en financieringsvoordelen bij duurzame investeringen.

Van belang is het flexibeler organiseren van werk en kantoorgebruik, maar investeer ook zeker in werkbeleving, gezondheid en inspiratie voor de kantoorgebruiker. Hier valt te denken aan de aanwezigheid van natuurlijk licht (hier zijn door innovatieve technologie en hoogwaardige producten vele mogelijkheden), een goede doorstroming van frisse lucht en het gebruik van natuurlijke materialen.

Jonge, talentvolle, creatieve en maatschappelijk geëngageerde werknemers zullen zich beter thuis voelen in een dergelijke werkomgeving.

3. Meer groen

In aansluiting op de duurzaamheid is ‘meer groen’ een absolute must-have op het gebied van kantoorinrichting. De natuur is goed voor de gemoedstoestand, dat is een feit. Door de groeiende belangstelling binnen de kantooromgeving zijn er tal van mogelijkheden om groen op een innovatieve manier in het kantoor te plaatsen. Eén van deze manieren is het gebruik van een “living wall”, een muur bedekt met planten.

Planten hebben een zuiverende werking op de werkomgeving, dat is bewezen. De aanwezigheid van planten is echter niet voor ieder kantoor wenselijk. Een goed alternatief met eenzelfde effect – betere concentratie, minder stress, verbeterde werking van het geheugen – is bijvoorbeeld het gebruik van groene kleuren, afbeeldingen van natuur of natuurlijke materialen. Kies vooral wat bij uw organisatie past.

UPC

 

4. Comfort op kantoor

Medewerkers brengen nog steeds een groot deel van hun tijd door op kantoor. De eisen die hieraan worden gesteld worden steeds hoger en terecht. Medewerkers willen op kantoor een gevoel van een 2e thuis beleven om optimaal te kunnen functioneren en het is dan ook van belang dat de werkplek voldoende comfort biedt.

Stijlvol maatwerkmeubilair, een goed uitgeruste keuken en, in het kader van “zitten is het nieuwe roken” is het traditionele bureau met een ARBO goedgekeurde bureaustoel niet meer afdoende. Hierdoor zien we steeds meer bedrijven voor een zit/sta werkplek kiezen. Daarnaast toont onderzoek aan dat mensen die staand werken veel productiever zijn.

Een belangrijk element is ontspanning. Moest er vroeger vooral gewerkt worden met contractueel vastgelegde pauzemomenten, inmiddels is bewezen dat ontspanning een must is voor goede werkprestaties. Steeds meer organisaties zorgen ervoor dat medewerkers in hun pauze echt kunnen ontspannen, bijvoorbeeld door het plaatsen van comfortabele banken en zitzakken.

 

5. Uitstraling van de werkomgeving

Organisaties zijn divers en zo zijn ook de mensen die er werken. De traditionele inrichting past niet meer bij deze diversiteit. Er is een steeds grotere behoefte aan verscheidenheid aan inspirerende werkplekken zodat medewerkers altijd een werkplek kunnen kiezen die aansluit bij hun gemoedstoestand en de taken die ze moeten uitvoeren. (activity based working).

Collectieve ruimtes, stilte-kamers om in opperste concentratie te kunnen werken, iedere ruimte kan een werkplek worden; elementen die beetje bij beetje de traditionele werkplekken vervangen.

Naast de werkplek an sich is de uitstraling een heel essentieel onderdeel. Zorg ervoor dat de identiteit van uw organisatie tot uiting komt in de inrichting en vind de juiste combinatie van professionaliteit en informele sfeer.

Zoals het kantoor van LinkedIn, waar de bijzondere band tussen Amsterdam en LinkedIn tot uiting is gebracht in de inrichting van het kantoor. Fietspaden, tuinkabouters, Delftsblauwe tegeltjes aan de wand, doorkijkjes op de grachten, tulpen en ‘De Nachtwacht’ in één van de meeting rooms, creëren een oudhollandse sfeer.

 

Het moge duidelijk zijn, de mogelijkheden zijn eindeloos. De bewustwording dat de werkomgeving van invloed is op de beleving van medewerkers is een belangrijke eerste stap. Geïnspireerde werknemers zijn meer betrokken en productiever, worden minder vaak ziek en communiceren beter met hun collega’s.